Cum să NU lași un birou open space să distrugă atenția angajaților tăi

birou open space
Uncategorized decembrie 13, 2019 11 Comments

Cum să NU lași un birou open space să distrugă atenția angajaților tăi

Conceptul de birou open space are în mod clar avatajele sale, mai ales când vine vorba de utilizarea optimă a spațiului avut la dispoziție.

Flexibilitatea, dar și posibilitățile de design pe care le creează un astfel de concept sunt într-adevăr variate, însă nu trebuie pierdut din vedere că o astfel de alegere poate să afecteze productivitatea angajaților.

Un birou tip open space poate să afecteze atenția celor care lucrează acolo, dar și să crească nivelul de stres din cauza factorilor acustici și a lipsei de intimitate.

În mod ironic, în 2018, un studiu realizat de Harvard Business School a concluzionat că birourile de tip open space duc la o diminuare cu 70% a comunicării directe, cauzând astfel retragerea angajaților din implicarea activă în activitățile sociale din mediul de lucru.

Totodată, multe business-uri dau greș în crearea unor condiții optime de muncă care să fie pliabile pe caracterul și personalitatea angajaților lor. Spre exemplu, în timp ce extroverții se simt confortabil în medii deschise și pline de interacțiune, introverții cu siguranță vor resimți un disconfort acut în astfel de situații ceea ce va creea pentru ei un stres suplimentar.

În continuare, vom contura câteva caracteristici de care este imperios necesar să ții cont atunci când iei în considerare construirea unui open space destinat unui business:

Acustica unui birou open space

Considerată în general una dintre cele mai pregnante probleme care se ivesc în cadrul unui birou tip open space, nivelul ridicat de zgomt al unei încăperi poate să reducă considerabil atenția la locul de muncă.

Potrivit unui studiu Sodexo din 2017, 51% dintre angajați au afirmat că cel mai important factor în creșterea productivității proprii la locul de muncă este reducerea nivelului de zgomot din jurul lor.

Există mai multe modalități prin care acest lucru poate fi realizat fără să fie nevoie de schimbări majore asupra planului inițial de organizare a spațiului, printre acestea amintind de utilizarea panourilor acustice pentru birouri, dar și a celor care se pot monta în tavan.

Sistemele pentru mascarea sunetului și panourile acustice sunt considerate soluții optime disponibile la costuri relativ reduse, ceea ce le face ușor de implementat și potrivite pentru în orice spațiu de birouri.

Intimitatea într-un birou open space

O altă nemulțumire frecvent amintită de angajați când vine vorba de birouri open space este lipsa intimității; în multe cazuri, acest aspect vine la pachet cu nivelul de zgomot ridicat și poate să reprezinte un factor decisiv în calitatea muncii pe care cineva o prestează.

În general, marea majoritate a oamenilor preferă să lucreze în liniște, singuri, și să se concentreze doar la ceea ce au de făcut, nu și la ce face colegul.

Soluția ideală în acest caz este utilizarea panourilor separatoare între angajați. Ele creează spațiul personal necesar, dar și un confort psihologic atât de indispensabil pentru buna desfășurare a activităților la birou.

O altă soluție pentru această problemă o reprezintă amplasarea cabinelor acustice în mediul de lucru. Acestea sunt o inovație bine-venită în special în zonele aglomerate de birouri unde conceptul de intimitate este aproape inexistent.

Acestea – cabinele acustice – creează o zonă delimitată ca spațiu față de restul biroului și nu numai, ci și creează un spațiu intim din punct de vedere acustic ce poate fi folosit oricând la nevoie.

Locul de muncă propriu-zis

O modalitate efectivă de a preveni posibilele probleme ce ar putea apărea în cadrul unui birou open space este delimitarea clară a zonelor de lucru față de celelalte zone destinate altor activități.

Înglobarea într-un singur loc a mai multor zone cu funcționalitate diferită poate să satisfacă simultan nevoile mai multor angajați, indiferent dacă aceștia preferă interacțiunea directă cu alți colegi sau să fie mai retrași.

Astfel, oferind zone de lucru diverse în birou, nu doar că susții și arăți că respecți individualitatea angajaților tăi, ci și contribui activ la susținerea performanței acestora.

Te-ar mai putea interesa și următoarele subiecte:

CUM SĂ ALEGI CELE MAI POTRIVITE BIROURI

5 LUCRURI LA CARE SĂ TE UIȚI CÂND ALEGI UN SCAUN PENTRU BIROU

BIROURI ELECTRICE – CRESC SAU NU PERFORMANȚA ANGAJAȚILOR?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *