5 lucruri la care să te uiți când alegi un scaun pentru birou

Scaun ergonomic pentru birou
Uncategorized decembrie 12, 2019 No Comments

5 lucruri la care să te uiți când alegi un scaun pentru birou

Calitatea unui scaun bun ar trebui să fie unul dintre lucrurile pe care să nu le pui niciodată sub semnul întrebării.

Postura incorectă la birou din cauza scaunului îți poate aduce în timp un șir de neplăceri și probleme de sănătate greu de ignorat și tocmai din acest motiv un scaun bun este clar un must-have dacă petreci mult timp la birou.

Alegerea celui mai potrivit scaun este, de obicei, legată de mai mulți factori dintre care timpul petrecut pe acesta și trăsăturile ergonomice pe care le pune la dispoziție sunt doar două dintre cele cinci lucruri pe care le vom discuta în acest articol.

Fiecare om are preferințele sale, iar acest lucru se reflectă și în alegerea scaunului pentru birou.

Cu toate acestea, un scaun de o calitate reală este mult mai probabil să fie potrivit și ajustabil pentru mai multe persoane în comparație cu unul care s-ar putea să se defecteze după nici jumătate de an de utilizare.

Așa cum îți spuneam și în titlu, există 5 întrebări cheie pe care poți să ți le adresezi pentru a face cea mai bună alegere atunci când vrei să achiziționezi un scaun.

Le vom lua pe rând și vom vedea ce informații esențiale îți pot furniza ele.

Cât timp petreci pe zi stând pe scaun?

Chiar dacă pare o întrebare banală, răspunsul este unul cât se poate de important când faci o astfel de alegere.

În funcție de acesta, recomandările diferă pentru că – așa cum ți-ai dat probabil seama deja – una este să stai 4 ore pe scaun, alta este să stai 12.

Pentru a-ți fi mai simplu, am împărțit în intervale de timp aceste ore petrecute pe scaun astfel încât să putem să-ți facem cea mai bună recomandare.

Deci, cât timp petreci pe scaun?

 • aproximativ 4 ore/zi: dacă în cea mai mare parte a timpului activitatea ta se desfășoară pe teren sau într-un mod activ, iar statul la birou într-o poziție fixă este doar pe o perioadă limitată, atunci cel mai probabil un scaun mai ieftin poate să fie o alegere potrivită pentru tine.

 • 8 ore/zi: în acest caz, probabil cea mai bună opțiune este cel mai comun scaun recomandat pentru birou, adică un scaun ergonomic cu posibilități multiple de ajustare.

 • 12 ore/zi: lucrezi în ture lungi? atunci recomandarea noastră este în mod clar un scaun dintr-o gamă superioară care se poate ajusta după corpul tău astfel încât să-ți ofere suport optim.

 • 24 de ore/zi: dacă cineva ocupă un scaun în permanență, mai ales pentru o perioadă atât de lungă de timp – precum cei care lucrează poate într-un call center sau în camere de control -, în mod clar scaunul de care va avea nevoie este unul ce întrunește cele mai înalte standarde de calitate.

  În unele cazuri, anumiți producători pot să te îndrume exact spre ce ai nevoie dacă ești în căutarea unui astfel de scaun, având la dispoziție anumite certificate pe care le oferă unei game de produse exclusiv destinate utilizării de acest tip.

Alege mecanismul care îți permite reglajele cele mai potrivite

Pentru păstrarea unei posturi corecte în timpul lucrului, este esențial ca scaunul să urmeze mișcările tale naturale și să-ți permită adoptarea unei poziții ergonomice.

Cele două lucruri merg, de obicei, mână în mână și sunt determinate de calitatea scaunului pentru care optezi. Cu cât aceasta este mai ridicată, cu atât reglajele îți vor permite o paletă mai largă de ajustări astfel încât confortul tău să fie asigurat, indiferent de perioada de timp pe care o petreci stând.

În continuare, îți vom enumera câteva mecanisme la care îți sugerăm să fii atent atunci când te gândești să achiziționezi un scaun:

 1. Mecanism PCB (Permanent Contact Back) – partea superioară a scaunului urmează automat mișcarea spatelui în timp ce partea de jos este fixă.

 2. Mecanism Lock tilt – e un mecanism simplu care păstrează același unghi când te lași pe spate. Spătarul poate fi blocat într-o anumită poziție sau lăsat mobil, rezistența fiind stabilită în funcție de masa ta corporală.

 3. Mecanism Synchro – spătarul și spatele interacționează într-un raport 1:2, ceea ce înseamnă că la fiecare două grade unghiul spătarului se modifică un grad în funcție de balansare.

 4. Mecanism Multi-synchro: la fel ca în mecanismul anterior, spătarul și spatele interacționează într-un raport 1:2, diferența fiind că aici ai posibilitatea să decuplezi spătarul, lucru care-ți permite să te întinzi din când în când și să îți dezmorțești picioarele pentru o circulație mai bună.

 5. Mecanism Asynchro: acest mecanism îți permite să reglezi independent atât spătarul, cât și partea de șezut pentru a găsi cea mai confortabilă poziție. Acest lucru îți permite să ajustezi scaunul perfect după preferințele tale.

Caută caracteristicile ergonomice care îți permit să ajustezi scaunul după tine

Pentru ca noul scaun pe care-l cauți să se adapteze în funcție de înălțimea, greutatea și forma corpului tău, e nevoie ca acesta să dispună de posibilități multiple de ajustare cum ar fi:

 • Înălțime reglabilă – în mod normal, înălțimea corectă a scaunului trebuie să-ți permită să ai picioarele așezate complet pe sol în timp ce spatele este lipit de spătar

 • Înălțimea spătarului reglabilă – spătarul ar trebui să urmeze curbura naturală a spatelui pentru a susține o poziție corectă

 • Adâncimea reglabilă/glisarea scaunului – șezutul poate să gliseze în față și în spate pentru ajustarea optimă a poziției finale

 • Unghiul spătarului reglabil – în mod optim, pentru îmbunătățirea circulației, spătarul ar trebui să vină puțin mai în față astfel încât șoldurile să fie la un nivel mai înalt decât genunchii în timp ce tălpile sunt lipite de podea

Mai multe alegeri și accesorii

S-ar putea ca alegerea ta să fie influențată și de alte caracteristici și accesorii pe care un scaun le poate avea sau nu.

 • Spate înalt sau jos – cu toate că uneori e vorba de preferințele personale, de obicei regula spune că întregul spate trebuie să fie susținut de către spătar

 • Tetieră – suportul ar trebui să fie la nivelul gâtului pentru e elibera tensiunea din umeri și gât. Ea ar trebui să fie reglabilă pentru a obține cel mai bună susținere

 • Cotiere – ele ar trebui să fie reglabile astfel încât tensiunea din umeri să fie cât mai redusă. Totodată, poziția antebrațelor pe acestea ar trebui să fie una relaxată pentru a maximiza confortul

 • Spate din mesh – nu e vorba doar despre aparențe, ci despre o reală utilitate a pânzei care permite circulația aerului. Dacă mediul în care lucrezi este unul călduros și aglomerat, atunci probabil această alegere este cea mai potrivită pentru tine.

Culoare, design și material

După ce ai luat în calcul celelalte detalii și ai reușit să decizi ce s-ar potrivi cel mai bine pentru tine, partea cea mai interesantă începe.

Știm că alegerea design-ului și a materialelor nu este tocmai floare la ureche, însă – dacă ai nevoie – specialiștii noștri îți stau la dipoziție cu cele mai bune recomandări pentru tine.

Gama noastră variată de produse îți permite să alegi din sute de modele disponibile, așa că suntem siguri că vei găsi cel mai bun produs pentru tine în bugetul alocat.

Nu în ultimul rând, un scaun are nevoie și de un birou, așa că dacă vrei să afli câteva ponturi pentru alegerea celui mai bun birou pentru tine, apasă aici: CUM SĂ ALEGI CELE MAI POTRIVITE BIROURI

Must spor la ales și la cet mai multe decizii inspirate! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *